Bij Boerhof Projectinrichters besteden we veel aandacht aan kleurgebruik. De keuze voor een kleur is bepalend voor de sfeer en uitstraling van een ruimte. Onze interieurontwerpsters Erna, Inge en Mariëlle zijn gespecialiseerd in kleurgebruik en leggen uit hoe zij te werk gaan.

Hoe wordt het kleurgebruik bepaald?

Kleurgebruik is afhankelijk van diverse factoren en is per opdrachtgever verschillend. Zo wordt er rekening gehouden met huisstijlkleuren en of er bestaande kleuren in het gebouw bepalend zijn. De doelgroep is tevens van groot belang bij het kleurgebruik. In een gesprek met de klant nemen wij de wensen door en aan de hand daarvan wordt een concept gevormd. Aan dit concept worden uiteindelijk kleuren gekoppeld.

Kleuren zijn onderdeel van een totaalconcept en worden nooit als losstaand element toegepast wanneer een klant om een inrichting vraagt. Rood kan bijvoorbeeld heel anders overkomen in een kantoor, op een basisschool of in de zorg. Ook het materiaal waarop deze kleur tot uiting komt is van belang. Het maakt bijvoorbeeld veel uit of je een kleur gebruikt voor een groot of klein oppervlak en of je dat toepast op zachte of harde materialen.

Benieuwd hoe dit in de praktijk wordt toegepast?

We leggen het uit aan de hand van een van onze projecten in de zorgsector: SEIN, een epileptisch centrum verdeeld over 3 afdelingen.

Doelgroep: cliënten van jong tot oud, voor kort of langdurig verblijf (tot max. 2 maanden).

Factoren: Zo min mogelijk prikkels en het kleurgebruik afstemmen op de observeringscamera’s.

Concept: Voel je welkom, wie je ook bent, waar ter wereld je ook vandaan komt.

kleurgebruik

Toepassing: Voor dit concept hebben we een omgeving gecreëerd zoals overal ter wereld te vinden is. Het basic kleurgebruik van grijstinten uit de bebouwing hebben we aangevuld met één accentkleur per afdeling wat staat voor Land (geel), Water (blauw), Bos (groen). De afdelingen onderscheiden zich dus van elkaar door de verschillende kleuren. De accentkleuren blauw, groen en geel zijn vergrijsd gehouden om het geheel zo prikkelarm mogelijk te houden maar toch sfeer te creëren. Op zowel de wand, het meubilair, als de accessoires komen de accentkleuren terug om eenzijdigheid te voorkomen, maar de cliënten toch een comfortabele omgeving te bieden.

Enkele wanden hebben een kleur gekregen, daar waar andere bewust licht zijn gehouden. De observeringscamera’s maken zo optimaal gebruik van de lichtinval in de ruimte, zodat elk detail bij de cliënten zichtbaar is voor registratie.

Vraag je je af wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen als het gaat om kleurgebruik? Neem contact met ons op via info@boerhof.nl of bel naar 0572-382424.