Dynamisch werken oplossing voor veelvuldig ongezond zitten op werkplek

Zitten is ongezond; je hoort het steeds vaker. Er wordt ook wel gezegd; zitten is het nieuwe roken. Maar als je een kantoorbaan met beeldschermwerk hebt, dan is het bijna onvermijdelijk om niet veel te zitten. Hoe houd je het ‘zitwerk’ dan de hele dag verantwoord vol? En wie draagt hier eigenlijk verantwoordelijkheid voor? In dit blog geven wij advies aan werkgevers én tips aan werknemers om zitten gezond te houden.

De gezondheidsrisico’s van langdurig zitten

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid erkent steeds meer de risico’s van lang zitten, ook wel sedentair gedrag genoemd. SZW stelt dat lang zitten de kans verhoogd op onder andere; type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, depressies en klachten aan het bewegingsapparaat. Hoe de klachten precies ontstaan is nog niet duidelijk. Maar mogelijk heeft dit te maken met de verandering in stofwisseling en de hoeveelheid mineralen in botten. Onderzoek hiernaar staat nog in de kinderschoenen, daarom zijn er ook nog geen internationale richtlijnen opgesteld en is er nog geen Nederlandse wetgeving van kracht waar werkgevers zich aan moeten houden. Wel is er bepaald dat de arbeidsrisico’s van zittend werk beperkt worden.

Werkgevers: faciliteer dynamisch werken

Het is in eerste plaats van belang dat werkgevers het mogelijk maken dat werknemers op een dag van houding kunnen wisselen. Het afwisselen van houdingen wordt ook dynamisch werken genoemd. De bedoeling hiervan is dat de totale dagelijkse zitduur verminderd wordt en dat het zitten zoveel mogelijk afgewisseld wordt met staan, fietsen of lopen.

Boerhof projectinrichters heeft een grote range aan producten die het dynamisch werken ondersteunen. Hiermee dragen we bij aan het advies dat Ministerie van SWZ aan werkgevers geeft;
– “Dynamisch kantoormeubilair maakt bewegen tijdens het uitvoeren van kantoortaken mogelijk. Zit-statafels kunnen bijvoorbeeld de afwisseling tussen zitten en staan faciliteren.
– Herinrichting van pantry’s met hoge tafels.
– Stimuleren van staand vergaderen.
– Trap gebruiken en lopend overleggen.
– Omvormen van de bedrijfscultuur tot een actieve cultuur, waarin continu zitten ‘not done’ is.”

Werknemers net zo verantwoordelijk

Naast het beleid dat een werkgever voert en het kantoormeubilair dat wordt gebruikt om dynamisch te werken ligt er bij een werknemer ook een grote verantwoordelijkheid om langdurig zitten te voorkomen. Een aantal tips om een dag werken achter een beeldscherm verantwoord te houden:
– Las beweegmomentjes in.
– Sta elke 20 minuten voor een paar minuten op (het liefst om te bewegen).
– Zorg ervoor dat je werkplek afgesteld is op jouw lichaam.
– Probeer zoveel mogelijk staand te overleggen.
– Loop naar iemand toe i.p.v. bellen of mailen.
– Even ergens wachten? Ga staan!

Door als werknemer consequent op je houding te letten en het langdurig zitten af te wisselen met korte bewegingsmomentjes kun je de arbeidsrisico’s flink verminderen. Let wel; de korte bewegingsmomentjes staan los van de aanbevolen lichaamsbeweging van minimaal 30 minuten per dag.

Aan de slag met dynamisch werken

Ook bij Boerhof projectinrichters merken we dat er steeds meer vraag is naar meubilairoplossingen gericht op de gezondheid van werknemers. Op onze social mediakanalen zie je daarom deze maand een aantal projecten die wij binnen dit thema hebben opgeleverd. Ben je geïnspireerd en wil je zelf aan de slag met dynamisch werken binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via dit contactformulier  om de mogelijkheden bij jou door te nemen.

Ps. Het is aan medewerkers zelf om zitgedrag te veranderen om zo gezond de werkdag door te komen. Dus sta na het lezen van dit blog op en neem een paar minuten de tijd om rond te lopen :).

Bron: Arboportaal

Download factsheet zitgedrag gepubliceerd door Kenniscentrum Sport RIVM