Je lijkt het steeds vaker te horen: een akoestisch probleem op kantoor. Komt dat nou doordat de regels en normen strenger zijn dan vroeger? Kunnen mensen minder hebben? Of zijn de ruimtes echt zodanig veranderd, dat de geluidsoverlast is versterkt? Nou, wij zien echt dat dat laatste aan de hand is. Stel je eens een kantoor voor van jaren geleden. Zie je het voor je? In elk kantoor één of twee mensen aan het werk. Deur dicht. Tapijt op de vloer.

Kantoor vroeger - zonder akoestische panelen
Vroeger (ter illustratie)
Kantoor - geen akoestische wandpanelen
Nu (ter illustratie)

De laatste jaren zijn de kantoren opener en ruimtelijker geworden. Kantoren worden steeds meer gezien als ontmoetingsplaats. Het clubhuis-idee. Dit is door corona in een stroomversnelling geraakt. Door open ruimtes en flexibele werkplekken overleggen mensen meer met elkaar en krijg je kruisbestuiving van ideeën. Daar valt zeker wat voor te zeggen. Maar er werken ook meer mensen in één grote ruimte. Dus is er meer lawaai. Daarnaast zie je in moderne inrichtingen vaak veel harde materialen. Staal, glaswanden, open plafonds. Een moderne industriële look geeft een mooie uitstraling en zorgt voor transparantie maar je hebt wel het perfecte recept voor een akoestisch probleem.

Weerkaatsing van geluid

Maar wat is nu precies akoestiek? Denk eens aan een kerk. In een kerk galmt geluid. Dit komt door de hoge open ruimtes en het veelvuldige gebruik van steen, hout en glas. Harde materialen dus. Hierop weerkaatst het geluid. Die galm kan voor bijvoorbeeld zang prachtig zijn, maar als opperste concentratie gewenst is, kan het behoorlijk storend zijn. Zelfs zo erg, dat het welbevinden omlaag gaat. Mensen zijn afgeleid en daardoor minder productief. Je wordt er soms echt gek van.

Akoestiek in én tussen ruimtes

Daarom is het goed om naar de ruimte te kijken. Hoe ziet een ruimte eruit? Hoeveel mensen werken er en hoe werken ze? Bellen en overleggen ze veel of is een rustige ruimte gewenst? Welke materialen zijn gebruikt? Maar kijk ook naar de omliggende ruimtes. Akoestiek kent namelijk drie ‘bronnen’. De eerste is in de ruimte zelf. Geluid dat is gecreëerd in de ruimte zelf en weerkaatst via de vloer, wanden of het plafond. Maar er kan ook sprake zijn van weerkaatsing – of overdraging – van geluid van buiten naar binnen of van binnen naar buiten. Tussen de ruimtes dus. Je kent het wel: je wilt lekker rustig werken, maar boven wordt er gebulderd van het lachen, gestampt op de houten vloer en gesmeten met de deuren. Dit is akoestiek van buiten naar binnen.  Als het duidelijk is waar de bron van het geluid ligt en hoe de ruimte gebruikt wordt gaan we op zoek naar een passende oplossing.

Zachte materialen zijn de sleutel tot succes

Zoals eerder al een beetje weggegeven zijn zachte materialen de sleutel tot succes. Alle kleine beetjes helpen, maar er is echt wel veel volume nodig om het probleem op te lossen. Door vloeren, muren en plafonds aan te pakken, bijvoorbeeld met akoestische panelen, sla je dus de grootste slag. Tapijt dempt van nature al meer geluid dan bijvoorbeeld PVC. Het verschil kan zelfs oplopen tot wel 30 decibel. Door daar ook nog een soundproof backing in te zetten, zoals de DESSO SoundMaster, behaal je nog weer een verbetering van maar liefst 100%.

Spijkerbroekenwand - akoestische wandpanelen
Spijkerbroekenwand

Toch een voorkeur voor een harde vloer? Je kunt gelukkig ook veel aan je wanden doen. Door ze te bekleden met akoestisch materiaal of mos bijvoorbeeld. De keuze is reuze. Bijvoorbeeld een spijkerbroekenwand of voeg geluidsabsorberende en bedrukte panelen toe. Zo creëer je meteen meer sfeer. Vergeet daarbij de hoeken niet. Hier is het effect van akoestisch materiaal namelijk groot. Bovendien kun je ook tussen een systeemplafond en het bouwkundige plafond akoestisch materiaal toepassen. Dit vermindert ook het geluid vanuit en naar andere ruimtes.

Meubels van stof en vilt

Naast de grote vlakken kunnen meubels en accessoires ook bijdragen aan een betere akoestiek. Loungeplekken met stoffen bekleding kunnen geluid opnemen. Door deze strategisch te plaatsen boek je al vooruitgang. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van schermen met akoestische stof tussen werkplekken in. Ook kun je lampen van vilt ophangen.

Strategische indeling

Het strategisch plaatsen van akoestische materialen kwam al voorbij. Maar ook werkplekken kun je natuurlijk strategisch indelen. Een oplossing voor grote ruimtes is bijvoorbeeld het toewijzen van stilteplekken en het inrichten van belcellen. Het belangrijkste daarbij is het kijken naar de mens. Geluid dat aan de één totaal voorbij gaat, kan voor de ander heel erg storend zijn. De beleving van geluid verschilt enorm. Daarnaast verschilt geluidsproductie natuurlijk per persoon en per functie: de één belt veel, de ander zit de hele dag geconcentreerd in de cijfertjes. Let dus op wie je waar neerzet. Kies bijvoorbeeld voor teamgebieden en rustige werkplekken. Dit is ook prima toe te passen wanneer gewerkt wordt met flexibele werkplekken. Door aan te geven of het een rustige of dynamische plek is bijvoorbeeld.

Meer tips nodig of ben je benieuwd hoe we de akoestiek in jouw kantoor kunnen verbeteren? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.