Het inrichten van een school. Naast de zorg- en kantoorinrichting is het een van onze specialismen. We beginnen altijd met de vraag: “Hoe wordt de ruimte gebruikt?”. Op een school denk je dan al snel aan een klaslokaal met 30 tafels en stoelen. Maar wat dacht je van praktijklokalen en kantines? Daarnaast is het natuurlijk van belang of we te maken hebben met leerlingen van 8 jaar of met studenten van 18 jaar. En welke vakken volgen de studenten? Zijn we op de afdeling zorg of bij de monteursopleiding? Allemaal factoren die invloed hebben op de uiteindelijke inrichting. Toch zijn er een aantal gemene delers. Je leest hieronder welke dat zijn.

Studentproof
Een vrijstaande designkapstok. Prachtig. Maar met één duwtje ligt hij op de grond. En dan ben je nog blij dat er niemand geraakt is. Totaal niet praktisch op een school dus. Maar denk ook aan de vloeren en tafelbladen. Tapijt in een technieklokaal? No way! Oké, deze was misschien een beetje voor de hand liggend. Maar ook tafelbladen moeten dan tegen verschillende stoffen kunnen. Kortom, vloeren, meubels, stoffering; het moet allemaal ‘hufterproof’ zijn, of studentproof, zoals wij het graag noemen. Eén van de belangrijkste dingen als het gaat om de inrichting van een school. Daarnaast staan veiligheid, flexibiliteit en hygiëne hoog op het eisenlijstje.

Effect op leerprestaties
Veiligheid bereik je bijvoorbeeld door scherpe randen te vermijden. Logisch. Maar iedereen moet zich ook veilig vóélen. De sfeer en akoestiek moeten goed zijn. De docent moet zicht kunnen houden op de studenten, eigendommen moet je kunnen opbergen en in ontvangstruimtes en kantines moet je kunnen ontspannen. Je op je gemak voelen.

Het is dus zeer belangrijk ook op de psychologische effecten van een ruimte te letten. Het lokaal heeft namelijk invloed op het leerproces van leerlingen; voldoende ventilatie, de juiste temperatuur en natuurlijk goede ergonomie. Daarvoor hebben we de NEN 1729 normering. Maar wist je dat lichtsterkte en de kleurtemperatuur een positief effect kunnen hebben op je leerprestaties? Een goede balans daarin is belangrijk. Kleuren moeten spannend, uitdagend en prikkelend zijn.

Blauwe cirkel
Kleur kan ook nog op een andere manier effect hebben op de veiligheid. Het toepassen van vaste kleuren per afdeling of faciliteit is namelijk perfect voor het creëren van een duidelijke routing. Zo is het snel duidelijk waar je naartoe moet. Een blauwe cirkel? Daar zijn de afvalbakken! En met belijning wijs je gemakkelijk de weg naar de uitgang. Maar je kunt hiermee ook hoogteverschillen aanduiden, bijvoorbeeld bij afstapjes. Wel zo prettig.

Volksverhuizing in een paar seconden
Vaak gaat onderwijs gepaard met toetsing. Regelmatig ook in de vorm van een schriftelijke overhoring. Alle tafels uit elkaar en pennen maar. Maar ook een incidentele dansles in een gewoon lokaal kan voor een hele volksverhuizing zorgen. Dan wil je wel dat de vloer snel leeg is. En wat dacht je van de jaarlijkse open dagen of grote presentaties? Dan wil je snel stoelen erbij kunnen zetten. Flexibiliteit dus. Stapelbare stoelen en zo licht mogelijke, maar toch sterke materialen zijn dan een uitkomst. Ook ideaal voor de grote schoonmaak.

Doei bacteriegroei!
Een schone school is natuurlijk ook wel fijn. Daarom zijn stoelen met een kunststof kuip of een houten zitting en rug ideaal in praktijklokalen. En we kiezen vaak voor een harde vloerafwerking. Bijvoorbeeld een epoxy vloer of pvc. Maar marmoleum passen we op scholen het meeste toe. Dit is een natuurproduct en het is bacteriostatisch. Minder bacteriën én duurzaam. Wat wil je nog meer? Wel moet het natuurlijk nog schoon gemaakt worden, maar ook daar blinkt marmoleum in uit. Het is goed te onderhouden en goed schoon te maken. En onze bonustip: het is met antisliplaag verkrijgbaar. Dus geen glibberige valpartijen bij de voordeur.

Toch een voorkeur voor zachte vloerbedekking? Of een akoestisch probleem? Als de manier van gebruiken het toelaat is tapijt ook een optie. Denk aan reguliere klaslokalen. We gaan dan voor bijvoorbeeld de airmaster van Desso. Met dit tapijt blijven namelijk ook mensen met astma en huisstofmijtallergie goed functioneren 😉.

Vaak zijn er in grote lijnen al wel specifieke wensen. Samen nemen we deze wensen door. Aan de hand daarvan maken we een ontwerp en kiezen we de juiste meubels, vloeren en wandafwerking. We merken steeds meer dat er per vakopleiding wordt gekeken hoe de toekomst eruit ziet. Hoe denken we dat er over een aantal jaar les gegeven gaat worden? Door daar over na te denken gaat de inrichting jaaaaren mee.

Ben je er nog niet uit wat je precies wil? Wij helpen je graag op weg. Bijvoorbeeld met onze blog over verschillende typen vloerbedekking.