Je bent eruit. De vloer moet worden vervangen. Maar wat komt er voor in de plaats? Tapijttegels? PVC-stroken? Of toch een linoleum vloer? Wat de beste optie is hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld de sfeer die je wil creëren. Ga je voor een warme huiselijke sfeer, dan is tapijt vaak de beste keuze. Maar bedenk ook hoe je de ruimte gebruikt. Wordt de kantine onder handen genomen? Dan wil je een vloer die makkelijk schoon te maken is. Geen tapijt dus. Zo zijn er voor- en nadelen aan elke optie. Welke dit zijn lees je in dit artikel.

Tapijt vs. Akoestiek: 1-0

Akoestiek. Eén van de belangrijkste voordelen van tapijt. De zachte ondergrond weerkaatst geluid minder. Hierdoor werk je prettiger. Wat ook prettiger werkt? Een fijn sfeertje. En zeg nou zelf: tapijt is toch super warm en huiselijk? Daarnaast is tapijt dé oplossing wanneer huisstofmijtallergie een issue is. Hè wat? Dan moet je toch juist een gladde vloer nemen? Nou, nee. Stof dwarrelt door de lucht. Met een harde vloerbedekking heb je aan één zuchtje lucht genoeg. De stofdeeltjes lokken zo weer een niesbui uit. Sommige typen tapijt kunnen het stof juist opnemen. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit. De Airmaster van Desso bijvoorbeeld. What’s in a name?

Klinkt als een mega imagoboost voor tapijt. Zijn er dan geen nadelen? Ja, zeker wel. In een klinische omgeving is tapijt natuurlijk niet zo handig. Natte ruimtes, verkeerszones, kantines, ook allemaal ruimtes waar tapijt niet een topkeuze is. Stoot je per ongeluk je kopje koffie om? Dan veeg je het tapijt niet even schoon. Maar gelukkig zijn er ook tapijttegels. Die ene koffievlek is met één tegelwissel verleden tijd. Oké, toch weer een voordeel. De laatste dan.

PVC: een goed alternatief voor laminaat

PVC wordt zowel in huis als op kantoor steeds meer toegepast. En dat is niet gek. Het is namelijk erg veelzijdig. Je kunt het leggen in plankformaat of juist in brede stukken van wel vier meter (breed PVC). Prints aanbrengen? Geen probleem. Het kan in elke gewenste vorm worden uitgesneden. Veel creatieve ruimte dus. Daarnaast is het erg sterk. Het is een kunststof vloer, opgebouwd uit verschillende lagen. Waaronder een beschermende toplaag. Hierdoor is het slijtvast. Een goed alternatief voor een houten vloer. Je ziet namelijk het verschil bijna niet. Maar je merkt het verschil zeker. Wanneer PVC in stroken is gelegd, kan je makkelijk één strook vervangen als er een beschadiging is. Probeer dat maar eens met een houten vloer.

Gladde vloeren zijn makkelijker schoon te maken. Dat is een feit. Doekje erover en de vlek is weg. Al helemaal wanneer je kiest voor breed PVC. Je hebt minder tot geen naden. In klinische omgevingen en op scholen perfect. Maar stof blijft liggen en hoopt zich op in de hoeken. En in de praktijk zie je dat de schoonmaak van een PVC-vloer vaak minder goed wordt bijgehouden. Als je de vloer niet goed onderhoudt, verontreinigd het snel. En dit is echt zichtbaar. Bovendien is PVC geen goed idee als je een akoestiekprobleem hebt. Doordat het een harde ondergrond is, weerkaatst geluid sterk.

Linoleum: duurzaam en hygiënisch

Linoleum is ook een harde, gladde vloersoort. Ook wel bekend als marmoleum, de merknaam van de Nederlandse fabrikant Forbo. Het is verkrijgbaar in een klik-variant en een gelijmde variant. Een linoleumvloer wordt gemaakt van lijnzaadolie, kalksteen, pijnhars, jute, een vulmiddel (houtmeel of kurk) en een pigment. Het is dus een duurzaam product. Dit mengsel zie je veel in scholen en zorginstellingen op de vloer liggen. Deze vloeren zijn namelijk bacteriostatisch. Dit betekent dat micro-organismen zich niet op de vloer kunnen ontwikkelen. Super hygiënisch dus. En: vloeistoffen zijn geen probleem. Het wordt zelfs toegepast in natte ruimtes als badkamers en keukens. Wel kun je dan het beste kiezen voor de gelijmde variant. Oké, dat waren de voordelen. Je weet vast al wat er komen gaat. Nadelen zijn er namelijk ook zeker. Omdat linoleum een natuurlijke basis heeft zijn agressieve oplosmiddelen een ‘no-go’! Deze middelen kunnen er voor zorgen dat de lijnolie oplost, met als resultaat een beschadigde vloer. Bovendien heeft het nog een beetje een ouderwets imago. Maar imago’s kunnen veranderen. Wie weet is het binnenkort weer helemaal hip!

Toepassing en sfeer

Zo. Alle voordelen en nadelen afgevinkt. Ben je eruit? Top! Of zie je door de bomen het bos niet meer? Dan helpen we natuurlijk graag om de juiste keuze te maken. Bedenk vooral wat er in de ruimte gebeurt en wie er komen te werken. Aan de hand daarvan bepalen we samen welk type vloerbedekking het meest geschikt is. Een voorbeeld: de vloer in de kantoortuin is aan vervanging toe. Hier werken regelmatig dertig personen tegelijk. Dan is goede akoestiek erg belangrijk. Tapijt lijkt dan de beste keuze. Vervolgens kijken we naar het type tapijt en welke kleuren we gaan toepassen.

Had je van tevoren je zinnen gezet op PVC? Niet getreurd. PVC is erg breed inzetbaar, dus voor bijna elk doel is er wel een oplossing te vinden. Bovendien zijn er meer oplossingen om de akoestiek te verbeteren. Lees daarvoor ons blog over akoestiek in kantoren.