Onderhoud linoleum: agressieve oplosmiddelen zijn een ‘no-go’! Linoleum, ook wel bekend als marmoleum, is een natuurproduct. Een linoleumvloer wordt gemaakt van lijnzaadolie, kalksteen, pijnhars, jute, een vulmiddel (houtmeel of kurk) en een pigment. Dit mengsel zie je veel in scholen en zorginstellingen op de vloer liggen, maar ook in steeds meer huizen is het terug te vinden. Het is namelijk duurzaam, maar het moet wel goed behandeld en onderhouden worden.

Hoe? In de basis door deze twee dingen te onthouden: een natuurproduct vraagt om natuurlijke schoonmaakmiddelen en ‘voorkomen is beter dan genezen’. Het toepassen van een goede schoon-loop-zone is voor dit type vloer dan ook extra belangrijk. Een goede schoonloopmat houdt tot wel 94% van het inloopvuil tegen. Een schoonloopmat met een lengte van ca. 6 meter is ideaal. Wat ook zorgt voor een langere levensduur is het toepassen van zachte glijders en wielen onder stoelen.

Linoleum schoonmaken

Hoewel een goede schoonloopmat veel vuil tegenhoudt, blijft schoonmaken noodzakelijk. Los vuil en stof kan verwijderd worden met een stofwisser of stofzuiger. Gebruik daarbij een zacht mondstuk. Om van vlekken af te komen is aan te raden om basisreiniger en floor conditioner te gebruiken. Omdat linoleum een natuurlijke basis heeft zijn agressieve oplosmiddelen een ‘no-go’! Deze middelen kunnen er voor zorgen dat de lijnolie oplost, met als resultaat een beschadigde vloer. Dat wil je natuurlijk niet! Een schrobzuigmachine kan gebruikt worden, mits je het juiste mondstuk op de schrobmachine gebruikt. Elke dag een beetje is beter dan na lange tijd een grote schoonmaak te doen.

Beschermlaag Topshield

Wanneer bovenstaande richtlijnen worden toegepast, zal het linoleum lang meegaan. Nieuw linoleum is zelfs voorzien van een fabrieksfinish (Topshield). Hierdoor is de vloer nog beter bestand tegen vuil, slijtage, krassen en vlekken. Daarnaast zijn deze nieuwe vloeren bacteriostatisch en voldoen ze aan de strenge eisen die bijvoorbeeld in moderne zorginstellingen van toepassing zijn. Ook is deze vloer prima bestand is tegen intensief gebruik. Het linoleum hoeft dus niet meer (zoals vroeger) behandeld te worden met een polymeer.