Deze maand nog kopte de Telegraaf dat er onveilige raambekleding in de winkel ligt. Na een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bleek dat zeven van de 23 rolgordijnen, lamellen of jaloezieën niet aan de eisen voldeed en direct verboden werd. Wat velen niet weten is dat er al sinds begin 2014 regels bestaan voor het kindveilig monteren van raambekleding. Kinderen kunnen verstrikt raken in de bedieningskoorden doordat deze een lus om hun nek vormen. Aanleiding tot het laatste onderzoek was een aantal berichten over dodelijke ongevallen waarbij vooral kinderen onder de drie jaar waren betrokken.

Al vanaf dag één van dit besluit monteert Boerhof Projectinrichters alle raamdecoratie volgens de nieuwste richtlijnen. Dat houdt in dat koordjes minstens 1.50 meter boven de grond moeten hangen of moeten breken op het moment dat er een gewicht van zes kilo of meer aan komt te hangen. Nu is dit natuurlijk een hele goede regel voor in een huiselijke omgeving en krijg ik heel terecht de vraag of kantoren ook vallen onder dit besluit. Vooral omdat hier meestal geen jongere kinderen rondlopen. Mijn antwoord daarop is heel eenvoudig. Waar vieren ze het sinterklaasfeest? Gebeurt het wel eens dat een werknemer de kinderen even meeneemt omdat de oppas ziek is?

Onze regel blijft dat we raambekleding standaard kindveilig monteren. Wil een opdrachtgever dit niet, dan moet hij of zij hiervoor tekenen en zelf het risico nemen. Dit komt enkele keren voor, want in de praktijk merken we dat de nieuwe regels nog niet in elke situatie een goede oplossing zijn. Wat te denken van iemand die in een rolstoel zit en verder volledig zelfstandig kan functioneren? Ook merken we dat in sommige zorginstellingen het werken met de koordkikker, waar het koordje omheen gedraaid moet worden, problemen oplevert met de bediening. Zo heb ik het hele jaar door veel gesprekken hierover met opdrachtgevers en dan komt altijd dat kindveilige sinterklaasfeest wel een keer ter sprake.

Jolande ter Schure, projectmanager.