De invloed van kleur en materiaal op leerlingen

De zomer staat voor de deur. Voor sommige branches betekent dit dat de zogenaamde komkommertijd aanbreekt. Maar niet voor Boerhof Projectinrichters! Want zodra alle leerlingen vakantie krijgen, gaan wij projectinrichters juist terug naar school! De zomervakantie is namelijk hét uitgelezen moment om de inrichting van schoolgebouwen, klaslokalen en studielandschappen aan te pakken zodat leerlingen in september in een ‘nieuwe’ omgeving weer fris aan de slag kunnen.

Omgeving school integraal onderdeel persoonlijke ontwikkeling

Bij het ontwerpen van een studielandschap of klaslokaal zijn er verschillende aspecten waar we rekening mee houden. Want naast meubilair zijn ook kleuren en materialen van grote invloed op leerlingen.

Vroeger heerste er nog het idee dat leerlingen zo min mogelijk afgeleid moesten worden. Dit idee resulteerde in saaie klaslokalen met witte muren en hoge ramen. Maar zoals het onderwijs zelf ook altijd in beweging is, geldt dat ook voor de opvatting over de inrichting van een klaslokaal. Tegenwoordig ligt de focus veel meer op de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Door deze vernieuwde focus is een klaslokaal nu een integraal onderdeel van het persoonlijke leerproces van leerlingen geworden.

Invloed van kleur en materialen op gedrag, emoties en welzijn

Uit onderzoek van een van onze leveranciers, Tarkett, blijkt dat kleur direct bijdraagt aan emoties, gedrag en welzijn van leerlingen. Het is daarom belangrijk dat bij het ontwerp van een specifieke schoolomgeving er rekening wordt gehouden met het functionele doel van de ruimte en de eindgebruiker hiervan. Uit resultaat van dit onderzoek blijkt ook nog dat door patronen en dessins te gebruiken in doorgangen er visuele doorstroming kan worden gecreëerd die interesse opwekken.

Daarnaast is gebleken dat een aantal kleuren een specifieke stimulans opwekken:
– Zandgeel – Ontdekken
– Appelgroen – Creativiteit en nieuwsgierigheid
– Lavendel – Rust en kalmte
– Zachtgeel en hemelsblauw – Rust en veiligheid

Benieuwd naar het hele onderzoek van Tarkett? Lees het hier.

Ook van invloed: akoestiek en luchtkwaliteit

Een van onze andere leveranciers, Desso, houdt zich ook bezig met het optimaliseren van schoolomgevingen. Zo ontwikkelde Desso tapijttegels die de akoestiek en de luchtkwaliteit verbeteren. Door geluid te dempen en fijnstof op te vangen dragen deze tapijttegels ook bij aan een positieve ervaring in het gebruik van schoolruimtes.

Volg deze zomer onze onderwijsprojecten

De komende maanden richten wij ons op het creëren van stimulerende onderwijsomgevingen waarin wij al deze theorie verwerken. Vanuit aanbestedingen hebben we onder andere opdrachten gekregen van hogeschool Windesheim in Zwolle, regionale opleidingscentrum Aventus, hogeschool Saxion in Deventer en Enschede en Tilburg University. Volg de voortgang van deze projecten op Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter!

Ben je daarnaast nieuwsgierig geworden wat Boerhof Projectinrichters de volgende vakantie voor jouw scholengemeenschap kan betekenen? Neem contact met ons op via telefoonnummer 0572 – 38 24 24.