Niks meer in de prullenbak.

Klimaatverandering. Een serieus probleem waar iedereen mee te maken gaat krijgen. We zijn het daarom aan onszelf verplicht om kritisch te kijken naar ons gebruik van grondstoffen. Natuurlijk valt dan woorden als ‘duurzaam’ en ‘circulair’. Maar wat houdt dat nou precies in? Het gaat in ieder geval verder dan een setje zonnepanelen op het dak installeren. Leveranciers spitsen zich steeds meer toe op het recyclen van oude, inmiddels afgeschreven materialen.

Circular Flooring; een duurzame revolutie in vloeren

In Nederland en Europa worden grote stappen gemaakt op gebied van recyclen. Neem bijvoorbeeld ‘Circular Flooring’. Een nieuw EU-project voor de duurzame recyclage van PVC-vloeren die aan het einde van hun levenscyclus gekomen zijn.

Op het moment dat er PVC verwijderd wordt uit een gebouw, krijg je er gratis lijm- en egalineresten bij. Jammer, want deze stoffen zijn niet heel veilig en ongeschikt voor hergebruik.

Het Duitse Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung (IVV) ontwikkelde daarom ‘CreaSolv’. Een ingenieus proces waarbij restafval geleidelijk opgelost wordt en er puur hoogwaardig PVC overblijft. Dit overblijfsel wordt hergebruikt in nieuwe vloeroplossingen.

Boerhof recyclet mee

Bij Boerhof Projectinrichters zijn we continu bezig met circulaire productie. We verwijderen regelmatig oude vloerbedekking en waar het kan recyclen we die.

Neem nou tapijttegels. Hiervan kunnen garen en rug gescheiden worden en beide onderdelen weer prima opnieuw gebruikt worden. Deze techniek heet Refinity. Niet het nieuwste proces op de markt, maar Boerhof levert al jarenlang de meeste reststoffen in bij de producent. Zo dragen wij ons steentje bij aan een gezonde, circulaire economie.