Biofiel design… een nieuwe term voor je? Wij bij Boerhof Projectinrichters hebben ons er inmiddels aardig in verdiept. En het is de moeite waard! Want niet alleen ziet dit type design er beeldschoon uit, het heeft ook nog eens een maatschappelijke functie.

Biofiel betekent letterlijk: ‘affiniteit met de natuur’. Elk mens heeft die affiniteit van nature (what’s in a name) in zich, dat merk je bijvoorbeeld als je over het strand wandelt en geniet van de zee. Of in het bos rustig wordt van de diversiteit aan groene kleuren. Onbewust heb je de behoefte om contact te maken met de natuur in je omgeving. Even lekker naar buiten of een ‘frisse neus halen’. Dat laatste doe je doorgaans niet tussen vier muren, toch?

Natuurlijke elementen

Bij een biofiel ontwerp worden elementen uit de natuur geïntegreerd in een ruimte en de inrichting, met als doel dezelfde verbinding ervaren zoals je die zou hebben in de natuur, bijvoorbeeld op het strand of in het bos.

Hoe? Denk om te beginnen aan natuurlijke aspecten zoals daglicht, planten, moswanden en natuurlijke ventilatie. Daarnaast zie je het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en steen, met al zijn natuurlijke patronen en structuren.

Men gebruikt natuurlijke, zachte kleuren en vormen die zich afzetten tegen strakke lijnen en rechte hoeken zoals we die gewend zijn in kantoorpanden. Zo bestaan er lampen in de vorm van een tak, die ogen een stuk natuurlijker dan de gemiddelde tl-balk. Je ziet ook steeds meer trappenhuizen in pastel regenboogkleuren en compleet aangelegde binnentuinen.

Maatschappelijke functie

De maatschappelijke functie van deze vorm van ontwerpen zie je terug in de cijfers. Het verbetert het welzijn en de productiviteit, reduceert stress met als resultaat verminderde ziektedagen van werknemers. Mensen voelen zich letterlijk beter in een natuurlijke omgeving.

Leveranciers

Een aantal leveranciers waar Boerhof mee samenwerkt, ontwikkelen producten vanuit biofiel ontwerp, bijvoorbeeld Interface en Aspecta Flooring. Zij leveren vloeren met natuurlijke patronen, botanische motieven, organische vormen en (deels) gemaakt van natuurlijk materiaal. Biofiel design waar wij volledig achter staan en zelf ook toepassen in onze showroom. Wat ons betreft heeft dit de toekomst!